Rigtigt mange af os har tendens til at anskaffe os ALT for mange ting.

Det er blandt andet mængden af ting, der får vores hjem til at rode til igen og igen. Vi kan simpelthen ikke skabe systemer, der kan rumme alle disse ting – uden at de kollapser gang på gang.

I stedet må vi øve os i at skille os af med ting, der ikke længere gavner os – måske aldrig har gavnet os, og her opstår næste udfordring.

Det kan være virkelig svært at slippe ting af forskellige årsager.

Her er top 5 årsager, som jeg møder i mit daglige arbejde. Måske kan du genkende dig selv ét eller flere steder.

1) Den minder mig om…

Ofte knytter vi minder til ting.

Den hvide kjole minder dig om din 30 års fødselsdag, da alt var godt.

Eller tekanden minder dig om din afdøde mormor.

Eller…

Og det er jo dejligt med minder!!!

Problemet: Hvis kjolen ikke passer længere, og du i øvrigt heller ikke kunne se dig selv tage den på, eller du hverken kan lide te eller kanden, så er det lidt ærgerligt, at de begge fylder op. Og fylder dig med et sammensurium af følelser.

Selvfølgelig de rare knyttet til den skønne fødselsdag, tiden og mormor.

Men også de mindre rare. Sorg over tiden, som ikke længere er, nag over ikke at kunne passe kjolen, og dårlig samvittighed over ikke at bruge tekanden. 

Løsningen: Giv slip med visheden om, at minderne ikke forsvinder. Du vil blot blive mindet om begivenheden og mennesket på andre måder. Måske via billeder, en pludselig duft, en flygtig tanke eller en sang i radioen.

2) Jeg fik den i gave.

Der kan være mange følelser forbundet med at skille sig af med en gave. Dårlig samvittighed, skyld, frygt for at gøre giveren ked af det og endda kan man føle sig utaknemmelig eller ødsel.

Problemet: Du gemmer gaven, du ikke kan lide. Du ser på den dagligt eller ofte, eller du lader den fylde op i dit skab. Du tager dermed mere hensyn til giveren end til dig.

Løsningen: Forsøg at give slip. Vid, at selve det at give og modtage gaven i virkeligheden er gavens største værdi. Den har haft sin funktion, og alle er bedre tjent med, at gaven kommer videre til nogen, der rent faktisk vil elske at kigge på og/eller bruge den.

3) Den har været dyr.

AV! For rigtigt mange mennesker er det svært at skille sig af med en ting, der har været dyr – og allermest, hvis tingen ikke rigtigt er blevet brugt. Det kan næsten føles som at smide penge ud, og det kan gøre ondt. Jeg hører det ofte. Jeg bruger den aldrig, eller jeg kan egentlig ikke lide den, men den er for god til at give videre.

Problemet: Den fylder op og minder dig igen og igen om, at du brugte ærgerlige penge på den.

Løsningen: Skil dig af med den, og slip naget en gang for alle, men lær af fejlkøbet. Næste gang du overvejer en dyr ting, så forsøg at være eksta selektiv. Und stadig dig selv det bedste, men vær mere sikker på dit køb.

4) Du ser potentiale i alle ting.

Det gælder især mennesker, der er meget kreative, at de simpelthen ser potentiale i ALTING (jeg kender det fra mig selv). Det betyder, at de slæber mange forskellige fund hjem – fx fra venner, genbrugsbutikken og naturen, og det betyder, at de gemmer virkeligt mange ting. Alt fra et stykke drivtømmer til et par hullede jeans til en tom konservesdåse kan principielt blive brugt til det næste kreaprojekt.

Problemet: Dit hjem flyder over.

Løsningen: Øv dig i at være mere selektiv. Godt nok kan ALT bruges, men vil du bruge ALT? Hvis du har så meget stof/karton/bånd/træ på lager, hvad er så chancen for, at du nogensinde bruger det, der er knap så spændende. Gå dine krealagre efter i sømmene, og gem alt det lækreste guld til DINE kommende kreaprojekt. Du fortjener at arbejde med de lækreste materialer.

5) Jeg kunne få brug for den igen.

Det er rigtigt, du kunne få brug for den igen. Vi kan potentielt få brug for alt, men hvor stor er sandsynligheden? Og står du i en situation, hvor du skal bruge sådan én, så kan du jo anskaffe dig en ny eller låne dig frem. På den måde slipper du for at have den til at fylde så længe… Just in case…

Problemet: Du kan få brug for ALT igen, men gemmer du alt, skal du bygge et større hus.

Løsningen: Øv dig i at slippe ting, du ikke har brugt længe. Hav tillid til, at står du i en situation, hvor du skal bruge en lignende, så opstår der en mulighed – hvem ved, måske får du én, der passer endnu bedre til dig end den gamle.

Det var simpelthen det!!

Jeg håber, du føler dig bedre rustet til at slippe det, der ikke længere skal fylde uhensigtsmæssigt i dit liv.

Share: