Med netflixserien om Marie Kondo og hendes oprydningsmissioner rundt omkring i amerikanske hjem, er oprydningsbølgen for alvor skyllet indover Danmark, og hurra for det!

Næsten dagligt får jeg spørgsmål som “Hvad synes du egentlig om Marie Kondo?, og “Folder du så også dit tøj a la KonMari?”, og jeg vil så gerne svare på begge dele.

Lad os lige få det på det rene, jeg synes, Marie Kondo er fantastisk! Ingen tvivl om, at jeg er inspireret af hende og har været det længe. Første gang jeg læste hendes bog, var jeg gravid med min datter Esther. Det er næsten 4 år siden nu, så for mig er hun altså ikke det sidste nye, men igen… Jeg er fan. Jeg beundrer hendes systematik, ydmyghed og måde at tilføre oprydningen et lag af taknemmelighed.

Og ja, jeg folder noget af mit tøj inspireret af Marie Kondo. Foldeteknikken fungerer rigtigt godt for mig til mine bluser og mine strømper.

Hvorfor metoder ikke altid er tilstrækkelige

Marie Kondo har udviklet en forholdsvis simpel metode, som inspirerer og sætter mange mennesker i gang med oprydning!

For mig er det dog ikke metoden, men mennesket, der kommer først, når jeg arbejder. Jeg oplever, at en hel del mennesker har brug for en helt anden slags hjælp og støtte, end det en metode kan bidrage med.

Rigtigt mange, jeg kommer i kontakt med, er så overvældede af deres rod, at metoder til oprydning ikke er begyndelsen. Trods gode intentioner er det simpelthen for uoverskueligt for dem at gå i gang, eller de oplever at gå i stå halvvejs.

Mange kæmper med følgende to udfordringer:

1) De har en historie med sig om, at de er rodehoveder. De føler aldrig, de har lært at rydde, og de har brug for hjælp og støtte til at ændre deres mindset, ændre vaner og til at få små sikre succesoplevelser med oprydning, før de kan kaste sig ud i større oprydningsprojekter.

2) De har vanvittigt svært ved at give slip på ting – også ting, som de til Marie Kondos spørgsmål: “vækker det glæde” svarer nej til. De har svært ved at give slip af alle mulige årsager, fx fordi det giver dem dårlig samvittighed, skyldfølelse og frygt for at fortryde eller at mangle noget på et senere tidspunkt.

Når jeg arbejder med mennesker, ser jeg på det enkelte menneskes/familiens behov. Jeg tager udgangspunkt i dér, hvor de er og hjælper dem med at skabe de ændringer, de har brug for og er klar til, så de kan nærme sig det liv, de så brændende ønsker. Det er de små sikre og bevidste skridt i den rigtige retning, der giver det holdbare resultat på den lange bane.

Et ydre resultat eller en indre proces

Tilbage til foldningen.
For mig er det ydre resultat af oprydningen ikke målet i sig selv.

Forstå mig ret orden på hylder, i skabe og skuffer er dejligt. Det skaber ro og overblik, og får vi sorteret rigtigt godt ud, giver det mere overskud og tid til, at vi kan leve det liv, vi ønsker. Alt sammen lækkert!

Men den største grund til, at jeg elsker at hjælpe folk med at rydde op, handler om de indre processer. Jeg oplever, det stadig er overset af mange, hvordan vi gennem oprydningen kan blive langt mere bevidste om, hvem vi er, hvad vi kan lide, hvor vi vil hen, og hvad der skal støtte os i den proces. Med afsæt i den fysiske oprydning kan en større personlig udvikling, der påvirker hele eller dele af vores liv, igangsættes eller understøttes. Gennem oprydningen i vores fysiske ting kan vi nemlig træne og udvikle vores dømmekraft og evne til at give slip, så vi også får mod til at rydde ud andre steder – fx i begrænsende tanker, i dårlige vaner og relationer, der ikke støtter os.

Derfor er jeg knapt så interesseret i, hvordan du folder dit tøj, men mere interesseret i, hvad du vælger at beholde og hvorfor, og hvad du skiller dig af med og hvorfor. Det siger nemlig rigtigt meget om, hvor du er nu, og hvor du vil hen.

Spørgsmålet er:

Er denne eller dette en støtte til at skabe det liv, jeg ønsker at leve?

For at kunne svare på dette spørgsmål må du nødvendigvis både:

  • Undersøge, hvad tingen repræsenterer i dit liv – og her kommer der ofte en masse historier frem.
  • Reflektere over, hvilket liv du ønsker at leve.

Begge dele er ekstremt bevidstgørende, og det er frigørende, når du indser, at du har muligheden for at træffe valg, der er i fuldkommen overensstemmelse med din kerne og dine ønsker. Se det er, når dette indre arbejde udfolder sig, at oprydningens guld for alvor kommer til syne.